Více informací o oboru Řezník-uzenář
Kód oboru: 29-56-H/01
Žáci se naučí zpracovávat jatečná zvířata, drůbež a ryby na maso a masné výrobky, tj. zvládnout technologické postupy a činnosti související s porážkou a zpracováním jatečných zvířat, drůbeže, zvěřiny a ryb, bourat, upravovat a třídit maso pro výsekové a výrobní účely, vyrábět masné výrobky, skladovat, balit a expedovat hotové výrobky, obsluhovat a provádět základní údržbu technologického zařízení, zjišťovat případné závady technologického procesu včetně funkce strojů a příslušných zařízení a řešit samostatně běžné problémy, vést předepsanou evidenci výroby, posuzovat kvalitu surovin, meziproduktů a hotových výrobků, dodržovat hygienické předpisy a normy při výrobě a zajišťovat tak výrobu bezpečných potravin, uchovávat maso a masné výrobky a dodržovat zásady prodeje.
Absolventi se uplatní při výkonu povolání řezník-uzenář v pozici zaměstnance v masném průmyslu při těžení a zpracování masa a výrobě masných výrobků a v obchodních zařízeních zabývajících se prodejem masa a masných výrobků, jsou připraveni vykonávat činnosti související s porážkou a zpracováním jatečných zvířat, drůbeže, zvěřiny a ryb na maso a masné výrobky, skladováním, balením a expedicí hotových výrobků, obsluhou a prováděním základní údržby technologického zařízení, vykonávat činnosti související s prodejem masa a masných výrobků. Po nezbytném zapracování jsou rovněž připraveni vykonávat podnikatelskou činnost. Absolventi mohou pokračovat v nástavbovém oboru Technologie potravin.
Řezník-uzenář 29-56-H/01 (denní) |
I. ročník |
II. ročník |
III. ročník |
| Český jazyk a literatura | ANO | ANO | ANO |
| Anglický jazyk | ANO | ANO | ANO |
| Občanská nauka | ANO | ANO | ANO |
| Matematika | ANO | ANO | ANO |
| Základy přírodních věd | ANO | ANO | - |
| Informatika | ANO | ANO | ANO |
| Tělesná výchova | ANO | ANO | ANO |
| Ekonomika | ANO | ANO | ANO |
| Technologie | ANO | ANO | ANO |
| Biologie | ANO | ANO | ANO |
| Výživa | ANO | - | - |
| Obchodní provoz | - | ANO | ANO |
| Odborný výcvik | ANO | ANO | ANO |