Více informací o oboru Výrobce potravin (Pivovarník-sladovník)
Žáci se naučí zpracovávat suroviny, pomocné látky a přísady na příslušné potravinářské výrobky, tj. cukrovinkářské, konzervárenské, sladovnické a pivovarnické, mlékárenské, mlynářské, případně vinařské. Žáci zvládnou technologické postupy a činnosti související s přípravou a úpravou surovin a jejich zpracováním na příslušné potravinářské výrobky, naučí se skladovat, balit a expedovat hotové výrobky, obsluhovat a provádět základní údržbu technologického zařízení, zjišťovat případné závady technologického procesu včetně funkce strojů a příslušných zařízení a řešit samostatně běžné problémy, vést předepsanou evidenci výroby, posuzovat kvalitu surovin, meziproduktů a hotových výrobků, dodržovat hygienické předpisy a normy při výrobě a zajišťovat tak výrobu bezpečných potravin.
Absolventi se uplatní při výkonu povolání výrobce potravin v pozici zaměstnance v příslušné potravinářské výrobě při průmyslovém zpracování surovin, pomocných látek a přísad na výrobky cukrovinkářské, konzervárenské, sladovnické a pivovarnické, mlékárenské, mlynářské, případně vinařské. Absolventi jsou připraveni obsluhovat výrobní linky a provádět základní údržbu technologického zařízení, hodnotit kvalitu vstupních surovin, polotovarů i hotových výrobků podle standardů, skladovat, balit a expedovat hotové výrobky. Absolventi mohou pokračovat nástavbovým studiem v oboru Technologie potravin.
Praxi pro žáky zajišťujeme ve spolupráci s těmito pivovary:
Kounický pivovar, Hostivar, Černokostelecký zájezdní pivovar, Velkopopovický pivovar ad.
Výrobce potravin (Pivovarník-sladovník) 29-51-H/01 (denní) |
I.ročník |
II.ročník |
III.ročník |
Český jazyk a literatura |
ANO |
ANO | ANO |
První cizí jazyk | ANO | ANO | ANO |
Občanská nauka | ANO | ANO | ANO |
Základy přírodních věd | ANO | ANO | - |
Matematika | ANO | ANO | ANO |
Informatika | ANO | ANO | ANO |
Tělesná výchova | ANO | ANO | ANO |
Ekonomika | - | ANO | ANO |
Výroba sladu a piva | ANO | ANO | ANO |
Zkoušení piva a sladu | - | - | ANO |
Stroje a zařízení | ANO | ANO | ANO |
Mikrobiologie | ANO | ANO | ANO |
Odborný výcvik | ANO | ANO | ANO |