Více informací o oboru Kuchař-číšník
Žáci se naučí připravovat pokrmy české kuchyně, typické pokrmy zahraničních kuchyní, pokrmy studené kuchyně a pokrmy racionální výživy. Budou se orientovat v sortimentu potravin a nápojů a využívat suroviny podle jejich upotřebitelnosti při přípravě pokrmů. Seznámí se s dodržováním hygieny v gastronomickém provozu, naučí se pokrmy uchovávat podle předpisů. Žáci se naučí základní techniky odbytu a obsluhy hostů, budou obsluhovat hosty technikou jednoduché i složité obsluhy, provedou vyúčtování s hostem, naučí se sestavovat jídelní lístky podle gastronomických pravidel, kalkulovat ceny. Žáci jsou vedeni k profesionálnímu jednání a komunikaci s hostem. Jsou připravováni na to, aby po získání nezbytné praxe v budoucnu mohli samostatně podnikat v oboru. Součástí přípravy je výuka dvou cizích jazyků, které jsou v současné době důležitým předpokladem pro uplatnění v gastronomických službách.
Absolventi se uplatní při výkonu povolání kuchař nebo číšník - podle koncepce a zaměření jednotlivých školních vzdělávacích programů, a to v pozici zaměstnance ve velkých a středně velkých stravovacích provozech. Školní vzdělávací program může také nabízet přípravu pro obě tyto profese zároveň. Absolventi získají uplatnění především v malých provozovnách regionálního významu, kde lze dobře využít dovedností absolventa podle aktuální potřeby provozovny. Po získání nezbytné praxe v oboru jsou připraveni na soukromé podnikání v pohostinství. Absolventi mohou pokračovat ve studiu v oborech nástavbového studia zaměřeného na gastronomii nebo podnikání v oboru. Obvykle pokračují ve studiu v oborech gastronomie, hotelnictví, turismus, ekonomika a administrativa, podnikání v oborech, odvětvích , pedagogika, učitelství, sociální péče, apod. Na naší škole mohou absolventi pokračovat v nástavbovém oboru Technologie potravin.
Kuchař-číšník 65-51-H/01 (dálková) |
I.ročník |
II.ročník |
III.ročník |
Český jazyk a literatura | ANO | ANO | - |
První cizí jazyk | ANO | ANO | - |
Druhý cizí jazyk | - | - | ANO |
Matematika | ANO | ANO | - |
Základy přírodních věd | ANO | ANO | - |
Občanská nauka | ANO | - | ANO |
Informatika | ANO | ANO | - |
Ekonomika | ANO | ANO | ANO |
Potraviny a výživa | ANO | ANO | ANO |
Technologie | - | ANO | ANO |
Stolničení | - | ANO | ANO |
Zařízení provozoven | ANO | - | - |
Odborný výcvik | ANO | ANO | ANO |