Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha

Minulý čtvrtek jsme v rámci školní exkurze měli možnost navštívit Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha. 

Seznámili jsme se s jeho bohatou historií i zajímavou současností. .Prohlédli jsme si výrobní prostory, ukázali nám suroviny na výrobu piva a postup při jeho výrobě. Součástí je i Pivovarské muzeum, kde si lze prohlédnout pivní sklo.

Jak název napovídá, pivovar se nachází v areálu nejstaršího mužského kláštera v českých zemích – Benediktinského arciopatství sv. Vojtěcha a sv. Markéty v Praze-Břevnově. Jeho historie je proto spjata s historií kláštera. Je to nejstarší známý pivovar v Čechách. Lze přepokládat, že vznikl jako součást hospodářského zázemí kláštera už brzy po jeho založení v r. 993. První písemná zmínka o vaření piva na prodej je ze 13. století. Od husitských válek až do konce 17. století pivovar nefungoval. Znovu byl zprovozněn v r. 1720. Klášter neprovozoval pivovar sám, ale pronajímal ho tzv. pachtýřům. V době velkého rozkvětu pivovaru v 19. století se zde vyráběl slad pšeničný i ječný, z piv lehčí méně hořké pšeničné pivo a později i silnější hodně chmelený ležák z ječného sladu. Vyrábělo se maximálně okolo 5 tisíc hl piva ročně. Někteří sládci v 19. století už byli absolventi jednoroční sladovnické školy. Zajímavý je důvod, proč byl pivovar v roce 1889 zrušen- neměl dostatečnou kapacitu sklepa, která byla nezbytná pro delší zrání v té době stále oblíbenějších ležáků. Samotná budova pivovaru byla pak zbourána.

Dnešní pivovar na tuto tradici navázal od roku 2011. Je umístěn v bývalých barokních stájích. Zařízení pivovaru je hlavně české výroby. Svým charakterem se řadí mezi minipivovary.

Vyrábí se kromě klasického světlého ležáku řada speciálních druhů piva s využitím různých druhů sladů a chmelů, také sezónní speciály. Některá silná piva zrají v dřevěných sudech.

 Pivo je plněno do sudů různé velikosti, do skleněných lahví, PET lahví a party soudků. Prodává se pod značkou Břevnovský Benedict.

 

Ve stálé nabídce je klasická světlá dvanáctka 12%, klasický tmavý ležák 11%, Klášterní IPA 15%, Imperial lager 20% a Kávové pivo 11%. Pak jsou v nabídce příležitostná piva (Pšeničný Bock 16%, Břevnovské Abbey 17%), speciály (Russian Imperial Stout 20%) a   řada sezónních speciálů např. Kopřivové pivo 12%.

Zapsala: Hanadi Al Taji, 1. B